Boris Cergol

regijski vodja podatkovne discipline, Endava

Boris je matematik, ki je po kratkem postanku v akademskem svetu ugotovil, da ga bolj zanimajo aplikativne raziskave v gospodarstvu. V časih med in po finančni krizi 2008 je preučeval finančne trge in razvijal kvantitativne trgovalne strategije, nato pa ustanovil podjetje, ki se je specializiralo za podatkovno znanost še preden je ta postala popularna. Po letih izkušenj z uvajanjem strojnega učenja v raznolikih panogah se je pridružil podjetju Comtrade Digital Services, kjer je prevzel vodenje novo ustanovljene poslovne enote za umetno inteligenco. Danes je regijski vodja podatkovne discipline v podjetju Endava.

Je dober poznavalec trendov na področju umetne inteligence in se ne izmika drznim napovedim sprememb, ki jih ta tehnologija prinaša. Kot član upravnega odbora iniciative AI4Slovenia in si prizadeva za večjo vidnost in povezanost ekosistema podjetij in organizacij, ki se v Sloveniji ukvarjajo s to tehnologijo. V 2020 je pripravil pregledni dokument "Slovenia's AI and Data Science Landscape", ki pa je danes na srečo že zastarel.

Boris z veseljem nastopa v različnih mentorskih vlogah. Doslej je bil predlagatelj tem in mentor iz gospodarstva pri več kot 10 magistrskih in diplomskih nalogah na Fakulteti za matematiko in fiziko. Po drugi strani pa je tudi eden od mentorjev v podjetniškem pospeševalniku Techstars Montréal AI Accelerator.