Deluj(e)mo vztrajno, za prihodnost trajno!

SOF bo že tretje leto “Prireditev z manj odpadki”

Na jubilejnem 30. SOF-u smo s strani tedanjega predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja prejeli »Zahvalo« za zavezanost trajnostnemu razvoju in za tri desetletja spodbujanja kreativnosti.

To je bil le prvi korak, s katerim smo postavili pomemben mejnik. Zavedamo se, da je zavezanost k trajnosti dolgoročen proces, ki ga na Slovenski oglaševalsko zbornici peljemo skozi vse projekte, na SOF-u pa to udejanjamo pod budnim očesom Ekologov brez meja, ki kot člani evropske zero-waste mreže v Sloveniji skrbijo za podelitev in ohranjanje tega naziva.

Na SOF-u prav zato vsako leto delamo na tem, da zmanjšujemo količine odpadkov, spodbujamo obiskovalce k ločenemu zbiranju, ves čas dogodka pa odpadke tehtamo in proučujemo ter s tem preverjamo naš napredek. Na 32. SOF-u smo uspeli ločeno zbrati 82 % odpadkov.

Skupaj z Ekologi brez meja smo si zastavili cilj, da bo 35. SOF prireditev, ki bo prejela naziv “Zero waste prireditev”, kar pomeni, da bomo uspeli ločeno zbrati več kot 90 % vseh odpadkov.

 

Zakaj se moramo ukvarjati z odpadki?

Po tujih podatkih v povprečju vsak obiskovalec prireditev ustvari več kot kilogram odpadkov na dan. Naš dogodek obišče več kot 1.300 posameznikov, kar pomeni več kot 1,3 tone ustvarjenih odpadkov samo na naši prireditvi!

Zavedamo se, da je okolje stvar vseh nas, zato želimo postati zgled tako za udeležence kot druge festivalske organizatorje.

Hvala, ker nam boste pri izpolnjevanju zaveze in ciljev pomagali tudi vi! 

 

Kako nam bo to uspelo?

ORGANIZATORJI bomo poskrbeli za:

 • dosledno ločeno zbiranje odpadkov na ekoloških otokih in tehtanje ter natančen pregled vseh vrst zbranih odpadkov,
 • pri pravilnem zbiranju odpadkov bo obiskovalcem na pomoč ekipa svetovalcev,
 • program dogodka je organiziran na način, da ustvarja čim manj odpadkov.

 

Vse udeležence festivala pa prosimo, da v duhu dobre in fair play igre sodelujete pri naših ciljih tudi vi! 

 • Ustrezno ločujmo odpadke. ​Če bodo odvrženi na pravo mesto, bodo dobili novo reciklirano življenje.
 • Poskrbimo, da festival ne bo postal smetišče! Na festivalskem prizorišču – amfiteatru, parku in drugod - pospravite stvari za sabo!
 • Cigaretne ogorke odvrzite v pepelnike! Ali zabojnik za mešane odpadke in ne na tla.
 • Poskrbimo za ponovno uporabo! Prinesite npr. lastno stekleničko za vodo in jo ponovno napolnite na lokaciji. Enako storite s plastično embalažo, če steklene na lokacijo ne prinesete.
 • Zmerno uporabljajte vodo in papirnate brisačke v toaletnih prostorih!
 • Spodbujajte k »zelenemu ravnanju« tudi sodelavce, prijatelje in znance, ki jim še ne gre tako dobro od rok.

 

Trajnost naj se začne že pred prihodom v Portorož:

 • Odločite se za skupinski prevoz ali uporabo javnega prometa.
 • Uživajte v lokalni kulinariki.
 • Če imate priložnost ostanite še kak dan dlje in podprite lokalni turizem.

 

Naši prijatelji na poti do zero waste

Pri naših prizadevanjih nam pomaga nacionalna zero waste organizacija Ekologi brez meja. Zavzemajo se za svet brez odpadkov, ki ga skušajo doseči z ozaveščanjem, aktivacijo in predvsem povezovanjem posameznikov, odločevalcev in organizacij. Njihovo poslanstvo je odkrivanje novih tem in zagotavljanje podatkov, s katerimi lahko vplivajo na spremembe politik in navad. So mnenjski voditelji na področju odpadkov, ki svoje napore usmerjajo predvsem v preprečevanje nastajanja odpadkov.