Gremo – vztrajno na trajno!

31.08.2021

SOF je eden izmed največjih in najbolj obiskanih festivalov pri nas. Zavedamo se, da s tem prihaja tudi velika odgovornost, kako (lahko) vplivamo na okolje in družbo. Zadnja leta smo temu že namenjali pozornost, v letošnjem jubilejnem pa smo se odločili, da se te tematike lotimo še bolj odločno. Povezali smo se z Ekologi brez meja, ki so nacionalna Zero Waste organizacija za Slovenijo, ter že letos zavzeli prve ukrepe. Ja, začnemo pri odpadkih. Preprosto zato, ker so ti največja težava vseh festivalov po svetu.

Nekje je treba začeti! Na 30. SOF-u delamo prve korake in si postavljamo cilj, da bo 35. SOF ponosni nosilec naziva »zero waste dogodek«, ki ga podeljujejo Ekologi brez meja. Dolgoročno želimo torej postati dogodek brez odpadkov, za kar moramo doseči 90 % stopnjo recikliranja in ponovne uporabe odpadkov.

Kakšne napore to zahteva in ali nam bo v petih letih uspelo? Kje smo torej danes? Iskreno, odgovora (še) ne vemo, zato letos postavljamo bazično leto, našo izhodiščno točko, iz katere bomo nastavili pot do dogodka brez odpadkov. Torej merimo količino odpadkov, ki se ustvarijo na SOF-u. A tudi letos lahko naredimo že marsikaj – kaj vse zapisujemo tukaj, spremljalo pa vas bo tudi na dogodku.

Povsem se zavedamo, da take poti ne prehodimo iz danes na jutri ter da tega ne uspemo doseči sami. Zato na to pot stopamo skupaj z vami, našimi obiskovalci, partnerji, dobavitelji.

No – saj delimo ambicijo v prihodnosti doseči 0 odpadkov? Saj smo - vsi za nič, kajne? :)