Gremo – vztrajno na trajno!

Naj se vidijo prvi rezultati!

Lani smo na jubilejnem 30. SOFu sprejeli zavezo, da bo 35. SOF postal zero-waste dogodek. Na to pot smo se podali pod nadzorom Ekologov brez meja, ki kot člani evropske zero-waste mreže v Sloveniji skrbijo za podelitev in ohranjanje tega naziva.

Začeli smo s popisom stanja, meritvami t.i. »bazičnega leta« in prvimi ukrepi, majhnimi koraki in začetnim nazivom »Prireditev z manj odpadki«. Zavedajoč se, da je pred nami zahtevna pot, po kateri bomo uspešno stopali le skupaj z vami. Našimi partnerji, podporniki in udeleženci festivala.

Letos moramo storiti korak naprej: 31. SOF bo festival prvih konkretnih, vidnih rezultatov. Novih korakov. Zato smo v času priprav o naših ambicijah in ciljih spregovorili z vsemi našimi partnerji ter podporniki, poiskali prve skupne možne rešitve ter realizacije, ki bodo osredotočene predvsem na dva ključna trajnostna cilja letošnjega SOFa:

 1. Zmanjšali bomo količino odpadkov in ustrezno poskrbeli za njihovo ločevanje, tudi po zaključku festivala.
 2. Aktivno bomo spodbujali k ločevanju in predvsem zmanjševanju smetenja na dogodku samem ter pozivali k sledenju REfilozofiji: Reduciraj – Reuporabi – Recikliraj v tem hierarhičnem vrstnem redu. Oziroma, če dodamo še dva »sveža« R-ja, pomislili bomo še na Odkloni (Refuse) in Popravi (Repair) ter ju vključili v naše doživetje festivala.

Tako boste na letošnjem SOFu videli veliko več nasmejanih obrazov naše »zero waste« študentske ekipe, ki vas bo spodbujala k ustreznemu ločevanju odpadkov ter skrbi za čisto festivalsko prizorišče.

 

Kaj vse torej lahko storimo skupaj, da bo 31. SOF začel dosegati svoje trajnostne cilje?

 • Ustrezno ločujem odpadke. Če bodo odvrženi na pravo mesto, bodo dobili novo reciklirano življenje. Za spodbude pri tem bo poskrbljeno na lokaciji.
 • Poskrbimo za ponovno uporabo embalaže: prinesite lastno stekleničko za vodo in jo ponovno napolnite na lokaciji. Enako storite s plastično embalažo, če steklene na lokacijo ne prinesete.
 • Skrbimo, da naše sedišče v dvorani in na ostalih lokacijah festivala ne postane smetišče. Vse odpadne materiale, ki jih ne moremo ponovno uporabiti, odložimo v ločevalne zabojnike (in ne na tla), še raje pa jih, če je mogoče, delimo s kolegi, prijatelji – ali uporabimo za kak svež kreativni izziv.
 • Zmerno uporabljamo vodo in papirnate brisačke v toaletnih prostorih.
 • Čik pozna pravi trik – vedno konča v smeteh! Ne želimo si, da se pridruži več kot 4,5 milijarde ogorkov, ki že danes ležijo po tleh našega lepega planeta.
 • Spodbujamo »zeleno ravnanje« in prijazno opozorimo tudi prijatelje in znance, ki so danes malo slabše metali v koš.

Že res, da smo začeli s koraki skrbnega ravnanja z odpadki in si za cilj postavili postati »zero waste dogodek, a tu se ne bomo ustavili. Vztrajno gremo na trajno v vseh pogledih. Zato o našem vplivu na okolje in družbo razmišljamo že veliko pred dogodkom – in to vsi, tudi vi, kajne?

 • Pot v Portorož naj bo zabavna, za vse nas v avtomobilu. Odločite se za skupinski prevoz, parkirajte in se začasa festivala predajte sprehodom po promenadi. Kako zložljivo kolo, skiro ipd. tudi pridejo prav na lokaciji. V skrajni sili pa tudi taxi.
 • Uživajte v lokalni kulinariki, podprite lokalno (malo)gospodarstvo, spoznajte avtentične zgodbe Portoroža. Kulinarika na dogodku bo sledila lokalni gastronomiji in bo postrežena v trajnostni embalaži.
 • Ostanite še kak dan dlje in podprite lokalni turizem. Predvsem pa uživajte v svoje kakovostnem, prostem času – morda celo z družino?

 

Gremo – vztrajno na trajno! Korak za korakom, v vseh pogledih.

Tudi letos projekt pridobivanja naziva »zero waste dogodek« izvajamo v partnerstvu z agencijo prvi.prvi., ki je podprla tako izvajanje projekta kot tudi poskrbela za njegovo komunikacijsko podporo.