Združevanje umetnosti in tehnologije z BMW Slovenija

07.06.2022

BMW Slovenija je ob 50 letnici umetniškega udejstvovanja BMW Group ponudil mladim ustvarjalcem možnost umetniške interpretacije zunanjosti tehnološko naprednega in trajnostnega vozila BMW iX. Najboljšo interpretacijo povezave trajnosti, umetnosti in mobilnosti je izdelal magistrski študent na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, Urban Klinkon.

Skupina BMW se udejstvuje na mnogih kulturnih področjih. Z medsebojnim spoštovanjem in radovednostjo BMW povezuje ljudi skozi kulturo po vsem svetu - tako fizično kot virtualno. Ob 50 letnici povezovanja BMW Group z umetnostjo na globalni ravni, je podjetje BMW Slovenija decembra 2021 razpisalo natečaj za umetnike do 35. leta, da pripravijo umetniško vizijo trajnosti in mobilnosti, ki se bo aplicirala na zunanjost popolnoma električnega vozila BMW iX. Inspiracijo za ustvarjanje so delili tudi člani žirije, med njimi Domagoj Dukec, vodja oblikovanja BMW, ki je izpostavil: »Pri združevanju umetnosti in tehnologije gre za dve edinstveni komponenti, ki lahko ustvarita zanimivo in razburljivo izkušnjo.«

Najboljšo idejo zunanjosti vozila je oddal magistrski študent ALOU v Ljubljani, Urban Klinkon z delom Skica. Mladi likovni ustvarjalec je zelo sveže pristopil k snovanju likovnega dela za natečaj. Izvirno in avtorsko risbo v primarnih barvah snovnega spektra je s pomočjo osnovnih likovnih prvin povezal v vizualno zanimiv in atraktiven končni izgled vozila. Osnovno idejo – da vsak korak na poti ustvarjanja šteje in doprinese k trajnostnemu razvoju v oblikovanju, je predstavil drzno, mladostniško in sveže ter jo odlično povezal z bogato zgodovino razvoja BMW vozil. Umetniško delo, ki je nastalo za natečaj je digitalna risba, ki izraža svežino avtorske skice – prvega zapisa roke v ustvarjalnem procesu.

Lastno interpretacijo povezave trajnosti, umetnosti in mobilnosti pa bo tokrat ekskluzivno lahko izdelal tudi vsak udeleženec letošnjega SOF-a. BMW Slovenija bo na svojem predstavitvenem kotičku zagotovila potrebno opremo, da bo vsak udeleženec lahko skiciral svojo interpretacijo umetniške preobrazbe vozila BMW iX. Zmagovalna SOF umetniška vizija bo nagrajena z vikend testno vožnjo v družbi vozila RE:DESIGN iX.

Vabljeni!