Objektivno Tomato

22.02.2017

Na SOF prihaja mag. Tomato Košir, oblikovalec vidnih sporočil, ki je prejemnik številnih nagrad, med drugim tudi RedDot nagrade 2016, Merit award Art Directors Cluba New York in nagrade Type Directors Cluba New York. Njegova dela so bila razstavljena doma in po svetu na preko 50 skupinskih razstavah grafičnega oblikovanja ter objavljena v preko 30 tujih knjigah.

Dnevnikovo sodelovanje s Tomatom je v šestih letih dalo ca 70 naslovnic Objektiva, največ pod bivšim likovnim urednikom Samom Ačkom ter glavnim urednikom Miranom Lesjakom. Približno eno na mesec, tako za adrenalinsko zabelo.

Poslušalci bodo v petek, 7. aprila 2017 deležni ilustriranega vpogleda v njihovo nastajanje. Naslovnice lahko sporočajo vsebino izpostavljenega članka ali pa samostojno komentirajo vseprisotno temo tistega tedna. Včasih ne potrebujejo niti naslova, ki bi vidno sporočilo umestil v kontekst. Ker so umeščene v izkaznico enega tedna, njihov diagonalni prelet tvori jedrnat dnevnik polpreteklega časa.

Ker je Objektiv priloga, njene naslovnice direktno ne tržijo časopisa, temveč so depozit v bazo bralcev na daljši rok. Slednja je Dnevniku v lanskem letu opazno narasla. Čeprav je 48 urni proces od brifiranja do tiska (bruto) relativno hiter, bralcev ne podcenjujejo. Ekipa je temu vsled sestavljena iz posameznikov, katerih samopodoba temelji na sproduciranem delu.

Tomatova največja skrb je razumljivost podanega sporočila, slednje se pri kodiranju v vizualno ne sme izgubiti. Zato vztraja, da ga likovni in glavni urednik vselej natančno napotita o vsebinskih povdarkih ilustrirane zgodbe, razumljivost rezultatov pa pred objavo temeljito preverijo pri posameznikih, ki se ne bojijo avtorjem izprašiti morebitnih napačnih predstav ali zasedênih organov.

Zagotovite si svoje mesto v dvorani SOF >>

foto: Anja Kodra