Instagram vs Podkast: Kdo pripoveduje bolje?

15.07.2020

Najboljšega pripovedovanja ne boste našli na družabnih omrežjih, sploh pa ne na Instagramu. Instagram Stories so le redko - zgodbe. Najboljše pripovedovanje prinašajo radio, podkasti in zvočne knjige. Tudi v Sloveniji smo vstopili v zlato dobo podkastov. Izjemna pestrost vsebin, bogat zvok in osebno pripovedovanje so jih naredili vsaj tako privlačne kot serije na Netflixu. S to pomembno razliko, da imajo podkasti svoje uporabnike, poslušalce, tudi takrat, ko se ti sprehajajo po gozdu, kolesarijo v službo, ali vozijo z avtomobilom.

“Radio in podkasti so v času koronakrize izgubili tiste poslušalce, ki se v službo vozijo z avtomobilom. Kljub temu pa padec ni bi dovolj izrazit, da bi spremenil dolgoročni trend rasti. Radio Slovenija je imel v začetku leta 2020 že več kot 65.000 poslušalcev podkastov. V času koronakrize sta izrazito rasla le dva podkasta: Koronavirus podkast Vala 202 in Jutranja kronika. Morda so to poslušalci, ki so utrujeni od novic, zato jim posvetijo le 20 minut na dan. Zanje je Jutranja kronika idealen digitalni produkt. Na družabnih omrežjih je radio objavljal kratke video izseke podkastov, ki so postali prava uspešnica. Na primer tale citat Slavoja Žižka.”

Matej Praprotnik je digitalec, dolgoletni radijski voditelj in novinar na Valu 202, ki je najraje pokrival znanost in tehnologije. Vodil je prvi oddaji Frekvenca X ter Odbita do bita, ki sta se pod vplivom nove radijske estetike že prelevila v odlična podkasta. Je prejemnik novinarske nagrade Čuvaj za izjemne dosežke (2015) ter nagrade WEBSI za digitalca leta (2017). Leta 2017 je bil tudi član žirije SOF-a.

Leta 2010 je bil štipendist programa Inovacijsko novinarstvo na Univerzi Stanford, zdaj pa je pomočnik direktorja Radia Slovenija, ki skrbi za digitalne storitve, predvsem pa razvoj spleta in podkastov.

[PREDAVANJE] Instagram : podkast