Blaž Pesjak

generalni direktor, MERKUR trgovina, d.o.o.

Karierna pot mag. Blaža Pesjaka je z Merkurjem povezana že od leta 2010, ko je prevzel mesto predsednika uprave. Zadnji dve leti v podjetju opravlja funkcijo generalnega direktorja in skrbi za izvajanje dolgoročne strategije rasti podjetja. Merkur si je ob svoji več kot 120-letni tradiciji in kakovostni ponudbi pridobil vodilno mesto v segmentu trgovine »naredi si sam« v Sloveniji.

Magister ekonomije je pred prihodom v Merkur delal kot pomočnik finančnega direktorja zadolžen za likvidnost skupine in obvladovanje tveganj v družbi ACH, član uprave za finance, računovodstvo in kontroling v Telemachu ter član uprave PE Ljubljane v SKB Banki, kjer je pred tem opravljal tudi pripravništvo. Po zaključenem univerzitetnem študiju na Ekonomski fakulteti v Ljubljani je znanje nadgrajeval tudi na strokovnem usposabljanju v podjetju J & W Seligman Ltd. v New Yorku.

Pesjak je danes tudi član upravnega odbora Golf Kluba Diners. Za svoje delo je leta 2006 prejel priznanje za najmanagerja v Bosni in Hercegovini, in sicer za uspešno izvedeno dokapitalizacijo IK Banke Zenica. Leta 1999 pa je bila njegova strokovna naloga na temo obvladovanja bančnih tveganj nagrajena z nagrado Banke Slovenije.