SOF je festival zavezan k trajnosti

Na jubilejnem 30. SOF-u smo s strani tedanjega predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja prejeli »Zahvalo« za zavezanost trajnostnemu razvoju in za tri desetletja spodbujanja kreativnosti. Zahvalo (op. diplomo) je v imenu festivala prevzela izvršna direktorica Slovenske oglaševalske zbornice Mojca Briščik in ob tem tudi povedala: »To je prvo priznanje, ki ga je Slovenski oglaševalski festival prejel izven okvirjev industrije v tridesetih letih svojega obstoja. Priznanje pa ima še toliko večjo težo, saj je zahvala prišla osebno s strani predsednika Republike Slovenije«.

To je bil le prvi korak, s katerim smo postavili pomemben mejnik. Zavedamo se, da je zavezanost k trajnosti dolgoročen proces, ki ga na Slovenski oglaševalsko zbornici peljemo skozi vse projekte, na SOF-u pa to udejanjamo pod budnim očesom Ekologov brez meja, ki kot člani evropske zero-waste mreže v Sloveniji skrbijo za podelitev in ohranjanje tega naziva.

Na SOF-u prav zato vsako leto popisujemo stanje odpadkov, opravljamo meritve ter ločujemo odpadke, tudi za udeleženci, ki naše dobre namere, ko jih opominjamo na to dejstvo, tu in tam prezrejo. SOF z vsakim korakom zasleduje cilj biti »Prireditev z manj odpadki« in upamo si trditi, da tudi je.

Z zastavljenimi cilji so seznanjeni tudi naši partnerji, s katerimi želimo zmanjšati količino odpadkov in ustrezno poskrbeti za njihovo ločevanje, med kot tudi po zaključku festivala ter aktivno spodbujati k ločevanju in predvsem zmanjševanju smetenja na samem dogodku.

Da bo 32. SOF še naprej zasledoval zastavljene trajnostne cilje lahko pomembno pomagate tudi vsi udeleženci festivala:

  • Ustrezno ločujmo odpadke. Če bodo odvrženi na pravo mesto, bodo dobili novo reciklirano življenje.
  • Poskrbimo za ponovno uporabo embalaže: prinesite lastno stekleničko za vodo in jo ponovno napolnite na lokaciji. Enako storite s plastično embalažo, če steklene na lokacijo ne prinesete.
  • Skrbimo, da festival ne bo postal smetišče. Na festivalskem prizorišču – amfiteatru, parku in drugod - vse odpadne materiale, ki jih ne morete ponovno uporabiti, odložite v ločevalne zabojnike.
  • Zmerno uporabljaje vodo in papirnate brisačke v toaletnih prostorih.
  • Cigaretne ogorke odvrzite v smeti in ne na tla.
  • Spodbujajte k »zelenemu ravnanju« tudi sodelavce, prijatelje in znance, ki jim še ne gre tako dobro od rok.

Trajnost naj se začne že pred prihodom v Portorož:

  • Odločite se za skupinski prevoz ali uporabo javnega prometa.
  • Uživajte v lokalni kulinariki.
  • Če imate priložnost ostanite še kak dan dlje in podprite lokalni turizem.

Hvala Ekologom brez meja za usmeritve, prenos znanja in skrbni nadzor pri implementaciji trajnostnih ciljev ter Skupini Formitas, za podporo pri zasledovanju teh ciljev.