Luka Košir

chef, Grič

Luka Košir, eden najobetavnejših slovenskih chefov mlajše generacije v restavraciji Grič piše povsem svojo zgodbo, ki temelji na avantgardnih pristopih lokalne, sledljive in trajnostne kulinarike. Družinsko gostišče, ki ga je prevzel po tem, ko je veščine nekaj let pilil v priznanih restavracijah JB in Harfa v Ljubljani, je na novo zasnoval kot prostor, kjer svoje mesto najdejo presenetljive kombinacije okusov. Sestavine z vrta, polja, bližnjih gozdov, travnikov, potokov ter druge dobrote lokalnih pridelovalcev, lovcev in vinarjev preoblikuje v edinstvene jedilnike, ki temeljijo na tradicionalnih in sodobnih tehnikah shranjevanja.

Grič je prejel svojo prvo Michelinovo zvezdico leta 2021, prizadevanja za trajnostno naravnanost pa so nagradili z zeleno Michelinovo zvezdico, certifikatom Zeleni ključ in znakom Slovenia Green Cuisine. Posest se ponaša tudi z domačo (prvo certificirano) ekološko račjo kmetijo in prenovljeno kletjo za shranjevanje vina in živil ter njihovo zorjenje.

Avtor fotografije: Suzan Gabrijan