SOF Pogovor: Kako v Slovencih prebuditi balkanski inat

14.04.2017

Govorec: Veselin Vujović, vodil Saša Jerković

Pogovor s selektorjem slovenske rokometne reprezentance, Veselinom Vujovićem, je vodil znan slovenski novinar in voditelj, Saša Jerković. Vujović je polni dvorani povedal, da smo zares dober narod, poln kreativnosti. Na ekranu se pokaže slika Veselina v slovenski noši, kar ga nasmeje. Če bi Slovence uvrščal med biti ali ne biti, bi bili ti zanj ne-biti. Do svojih igralcev je strog, v času dopoldanskega treninga jim dovoli spiti eno pivo, prav tako v času popoldanskega. Če kdo spije tri, ni več v reprezentanci. Svojemu strogemu »vladanju« Vujović pravi demokratska diktatura. “Ko pride človek, ki je bil najboljši mladi igralec na svetu, je osvojil vse nagrade in bil prvak, potem ima vso pravico, da drugim govori kako se dela,” se pohvali govorec. Saša je pripomnil, da Veselin v svojih igralskih časih ni bil ravno angelček. Po dvorani je odmeval smeh in Veselin se pošali, da mu je sedaj uničil ugled pri mladih ljudeh, ki ga prej niso poznali.

Njegova posvečenost rokometu ne pozna meja, doma naenkrat gleda kar tri tekme. Saša občinstvo nato vpraša, koliko jih je na tekmi s Hrvaško prestavilo na drug program. Nekaj ljudi dvigne roko in Vujović se šali, naj jih bo sram. Na platnu se pokaže posnetek njegovega motivacijskega govora med time-outom, po katerem so Slovenci nato zmagali. Rekel jim je, naj dajo vse od sebe in igrajo, kot da je to njihova zadnja tekma v življenju. Po njegovem mnenju je psihološki faktor zelo pomemben, saj se mora za uspeh dotakniti najbolj globokih kotičkov človeškega telesa. “Poznamo dva načina, kako izgubiti tekmo: prvi je, da igraš po svojih zmožnostih, drugi pa, da se predaš,” je resno povedal Vujović. Prepričan je, da Slovenija nikoli ne bo izgubila tekme na drug način, kar je zelo pomembno. V ekipi je več tipov ljudi, zato da veliko na individualen pristop. Vsi vidimo, da je nekdo zabil veliko golov, a trener reprezentance hoče slaviti prav vse, ki so ob tem odlično sodelovali in omogočili gol. Ker si doma tekmo ogleda tudi do desetkrat, pravi, da jih pozna bolje, kot svoje otroke.

Stara črnogorska filozofija, ki se je drži, se glasi: “Raje umrem na nogah, kot na kolenih.” Zaveda se, da bo prav on tisti, ki bo na koncu kriv ali zaslužen za uspeh, zato stvari dela na svoj način. Sam sebe motivira tako, da v svojih mislih takrat odleti v Črno goro, saj tam živita njegova mama in brat, potem pa se preseli v Srbijo in Barcelono ter vidi, da so vsi dobro. Takrat je njegova motivacija na vrhuncu, on pa je miren in skoncentriran. Z neprestanimi šalami in smehom občinstva, nadaljujeta pogovor in Vujović pohvali Zormana ter nato še doda, da je boljši srednje dober igralec, ki daje 100%, kot pa dober igralec, ki jih daje samo 30%. Po njegovem mnenju ekipa, ki se bori lahko izgubi, vendar zelo težko. “Ali vam nebi bilo bolje, da na Slovence gledajo kot na strah in trepet, kot na posmeh,” navzoče nagovori Vujović, ki si s Slovenci želi sodelovati še lep čas.