Na velikem odru tudi transmedijski umetnik Simon Wilkinson

07.02.2019

Simon Wilkinson [CiRCA69, STORYHACK] je umetnik in kurator, ki deluje na področjih igričarstva oziroma »gaminga«, navidezne resničnosti, umetne inteligence, obogatene resničnosti, elektronske glasbe ter na področju predstavitev v živo in na spletu. Razstavljal je v muzejih kot je Tate Modern, samo v zadnjih treh letih pa s svojimi deli obiskal kar 6 kontinentov in 25 držav.

Cineuropa Magazine je Simona označil kot »eno izmed najbolj vidnih evropskih imen na področju navidezne resničnosti«. Igričarstvo je postalo najpomembnejši in največji kulturni medij na svetu, saj je v tem času že kar 65 % svetovne populacije udeleženo pri tovrstni interakciji, igričarska industrija pa je približno štirikrat večja od kinomatografske.

Transmedijski umetnik pri svojih delih uporablja in združuje različne medije z namenom brisanja tradicionalno začrtane meje med fikcijo in resničnim, kar je za občinstvo popolnoma nova izkušnja. V govoru Pobeg v navidezne svetove bo Simon govoril tudi o tem, kako igričastvo osrečuje posameznika in mu daje občutek izpopolnjenosti ter kako so tovrstne igre dobre za širšo družbo.