Matej Mohorič

profesionalni kolesar, Team Bahrain Victorious

Matej je trenutni državni prvak v kolesarstvu. Svoj renome je vztrajno gradil vse od leta 2011. Je mladinski svetovni prvak in U23 svetovni prvak. Ekipi Team Bahrain Victorious se je pridružil leta 2018, kar mu je omogočilo razcvet na njegovi profesionalni poti.

Pohvali se lahko z izjemnimi dosežki na velikih tekmovanjih. Etapno zmago je zabeležil že na vseh Grand Tour tekmah, po eno na dirkah Giro d'Italia in Vuelta a España ter dvojno etapno zmago na dirki Tour de France. Letos so se Mateju uresničile dolgoletne sanje, saj je obleležil zmago na eni svojih najljubši dirk, spomladanski klasiki Milano-Sanremo.

Kolesarskih dirk se loti strateško. Sam pravi, da se že od nekdaj rad igra s fizikalnimi zakoni, eksperimentira s spusti v dolino ter le-te potiska do skrajnosti. V kolesarskih krogih velja za pravega virtuoza spustov. Mnogi pravijo, da se jim med opazovanjem Mateja pri spustu v dolino, naježi koža.

Najvišjo hitrost je dosegel preko 120 km/h. Predstavljajte si, da Matej dirka s kolesom hitreje kot se nekateri vozijo po avtocesti. Tega seveda ne dela brezglavo. Iz izkušenj dobro ve, kdaj lahko gre hitreje in kdaj ne, kdaj ostane znotraj fizikalnih zakonov in kdaj ne. Poznavanje centrifugalne ter centripetalne sile in intelektualno-strateški pristop na tekmah, so Mateju omogočili svetovno prepoznaven sloves.