Dragan Bjelogrlić

Igralec, scenarist, producent in režiser, Srbija

Dragan Bjelogrlić se je pred kamerami v vlogi Save Jovanovića Sirogojna v filmu Boško Buha prvič pojavil pri petnajstih letih. Po končani diplomi na beograjski Fakulteti dramskih umetnosti se je v številnih vlogah dokazal kot eden izmed vodilnih srbskih umetnikov in igralcev. Večjo javno prepoznavnost mu je prinesla vloga Slobodana Popadića v seriji Boljše življenje, sledile so vloge v televizijski seriji Pozabljeni in v filmih Črni bombarder, Polna luna nad Beogradom in Lepe vasi lepo gorijo.

Skupno je igral v več kot 40 filmih, 20 televizijskih serijah in dramah ter 11 gledaliških predstavah. Leta 1994 je ustanovil produkcijsko hišo Kobra Film, ki se je v le nekaj letih podpisala pod ene izmed najbolj gledanih gledaliških predstav, filmov in televizijskih serij.

V zadnjem času se preizkuša v vlogi producenta, prvi film, ki ga je produciral je bil Lepe vasi lepo gorijo. Svoje umetniške ambicije je nadaljeval tudi kot režiser in režiral televizijsko serijo in celovečerni film Montevideo, bog te je videl!, s katerim je dosegel velik uspeh, med drugim nominacijo za srbskega predstavnika za nagrado Oskar. V zadnjih letih je postavil nov standard televizijskih serij in dosegel velik uspeh s serijo Sence nad Balkanom, ki kmalu pričakuje svoje nadaljevanje.

Dragan je dobitnik več kot 15 filmskih nagrad domačih festivalov in preko 20 mednarodnih filmskih nagrad in priznanj. Za serijo Montevideo, bog te je videl! je prejel Zlato Anteno za najboljši scenarij, za film Montevideo, bog te je videl! pa nagrado občinstva v Moskvi. Nagrajen je bil z dvema Zlatima mimozama za najboljšo vlogo v filmu Lepe vasi lepo gorijo na filmskem festivalu Herceg Novi in dvema velikima nagradama za najboljšega igralca na igralskem festivalu v Nišu.

Igral je v filmih kot so Sivi tovornjak rdeče barve, Kajmak in marmelada, Kako je propadel rokenrol, Najboljši in Bratje po materi.

Z ženo Majo imata hčerko Mio in sina Alekseja.