dr. Andrej Košir

Profesor, raziskovalec, vodja laboratorija Lucami, Fakulteta za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani

Dr. Andrej Košir je redni profesor na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, vodja Laboratorija za uporabniku prilagojene komunikacije in ambientno inteligenco na katedri za Informacijske in telekomunikacijske tehnologije.

Njegov glavni raziskovalni interes je vse kar (tele)komunikacijske storitve pripelje končnemu uporabniku v njemu primerni obliki – učinkovito, prijazno in prijetno ter brez nepotrebne pozornosti in nepotrebnih znanj – da se uporabnik ukvarja z vsebino in ne z napravo. Glavni sovražnik je digitalna ločnica. Tako raziskovalno področje zajema modeliranje uporabnikov, optimizacijo v komunikacijah, umetno socialno inteligenco in uporabniku prilagojeno komunikacijo z zavedanjem situacije, ki jo proučuje v sodelovanju s podjetji Mediano in Nielsnom.

V razvojno raziskovalno skupnost se vključuje preko poučevanja na Fakulteti za elektrotehniko, znanstvenim delom, uredniškim delom konferenc in delavnic, gostovanj na tujih univerzah in projektov z industrijo. Rad ima interdisciplinarno občinstvo kot ga da predavanje na TEDxLjubljana in projekt Znanost na cesti.